PROVES DIAGNÒSTIQUES

Aquestes proves són tan senzilles que es poden fer encara que no es busqui embaràs, només per conèixer com està la fertilitat.

Si aquestes proves surten alterades ja ens orientaran quines solucions podem proposar.

Si són normals caldrà buscar altres causes mentre es segueix intentant-ho.

Què passa si els resultats no surten bé?

La reserva ovàrica és més baixa del normal

L’activitat i la reserva de fol·licles en els ovaris disminueix amb l’edat; també ho fa el nombre dels que contenen un òvul normal. De fet uns anys abans de la menopausa, encara que es mantingui la regla, ja no es donen les condicions per tenir un embaràs normal de forma espontània. Sovint es produeixen alteracions en el cicle i apareixen quistos funcionals en els ovaris. En algunes dones la regla pot desaparèixer abans dels 40 anys, mostrant una desaparició de l’activitat ovàrica i impossibilitant l’embaràs amb òvuls propis.

La reserva ovàrica és més baixa del normal: La solució

Passarà per no perdre el temps i fer tractament per recuperar els òvuls possibles mitjançant punció fol·licular –Fecundació “in vitro”- abans de que sigui massa tard. Els òvuls madurs obtinguts es fecunden amb els espermatozous de la parella i els embrions obtinguts es transfereixen a l’úter o es congelen. La Inseminació intrauterina té un percentatge d’èxits molt baix a partir dels 38 anys. Quan la reserva ovàrica és molt baixa i no sigui possible obtenir embrions de qualitat, només quedarà l’opció d’utilitzar òvuls de donant.

El nombre de fol·licles de l'ovari és excessiu

Tal com passa en dones amb ovari poliquístic. El nombre excessiu de fol·licles pot bloquejar el cicle menstrual, fent que no vingui la regla, donant problemes hormonals.

El nombre de fol·licles de l'ovari és excessiu: La solució

Passarà habitualment per tractament hormonal per fer que es produeixi l’ovulació i aconseguir embaràs. En aquestes dones s’ha de ser molt prudent amb els tractaments ja que fàcilment es pot donar una situació d’Hiperestimulació Ovàrica greu (SHO) que pot produir situacions de risc per la dona, sobretot si es produeix embaràs. En ocasions el més assenyat es fer tractament per recuperar els òvuls mitjançant punció fol•licular –Fecundació “in vitro”- i congelar els embrions obtinguts per fer transferència en un cicle posterior.

El nombre de espermatozous viables és una mica baix

La solució

En aquest cas pot ser la Inseminació intrauterina, sempre que la dona tingui una bona reserva ovàrica i les trompes no estiguin obstruïdes –això es pot veure fent a la dona una prova anomenada Histerosalpingografia (HSG).

El nombre d'espermatozous normals i actius és molt baix

La solució

Caldrà optar per la solució de fer tractament per recuperar els òvuls mitjançant punció fol•licular –Fecundació “in vitro”. En aquest cas només cal tenir un mínim d’espermatozous bons per fecundar els òvuls.

Quan no hi ha cap espermatozou

La solució

A vegades es poden recuperar en el testicle, encara que no n’hi hagi en el semen. Si no es possible aconseguir-ne, l’única solució serà utilitzar espermatozous de donant.

Com es produeix un embaràs

T’expliquem com funciona el procés de l’embaràs des de l’ovulació fins la implantació de l’òvul.

Problemes

La manca d’espermes viables o el desequilibri hormonal són alguns dels problemes de infertilitat més habituals.

Preservació de la fertilitat

La fertilitat va disminuint amb l’edat però existeixen tècniques que permeten la conservació dels òvuls a través dels anys.

Tècniques de reproducció

Hi ha un conjunt de procediments que es poden combinar per ajudar quan hi ha dificultats per quedar-se embarassada.